
Uzman Doktor Eşliğinde
Botoks Uygulamaları
BOTOKS NEDİR?
Başta estetik olmak üzere pek çok tıbbi alanda uygulanan botoks, yüz kırışıklıkları ve aşırı terleme tedavisinde kullanılan bir ekzotoksindir. Botoks, Clostridium Botulinum adı verilen bakteriden elde edilir. Ayrıca yüzdeki kırışıklıkları ve çizgileri ortadan kaldırmanın en güvenilir ve kolay yöntemidir. Sistemik olarak bütün kaslara tesir etmeyen botoks, yalnız enjekte edildiği bölgeye etki eder ve sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını önler. Aynı zamanda sinirlerle kaslar veya ter bezleri arasındaki elektriksel iletimi geçici bir süreliğine durdurur.
İlk kez göz tembelliği, blefarospazm (göz kapaklarını tam düzgün bir şekilde hareket ettirememe rahatsızlığı) ve servikal distoni tedavisinde uygulanan botoks, daha sonraki süreçte kaş çatmalarının neden olduğu kırışıklıkları düzeltmek adına kullanılmıştır.
BOTOKS NEDEN YAPILIR?
Botoks uygulamasının hangi alanlarda ve hangi amaçla uygulandığı en çok merak edilen hususlardan biridir. En çok yüz kırışıklıklarının ortadan kaldırılmasına ve koltuk altı terlemelerine çare olarak kullanılan botoks, hem tedavi edici hem de koruyucu nitelikte bir uygulamadır. Zamanla yüzde beliren çizgilerin tamamen açılmasını sağlamakla beraber, henüz yüze yerleşmese dahi belirginleşen çizgilerin derinleşmeden iyileşmesine olanak tanır. Bunların haricinde, ter bezlerini bloke etmesiyle aşırı terleme derdine de son verir.
BOTOKS TEDAVİSİ
Botoks ile Yüz Kırışıklıklarının Tedavisi
Mimik kaslarının sürekli olarak çalışması, zamanla bu kasların üzerini örten deri kıvrımlarını çok daha görünür hale getirir. Bununla birlikte yüz bölgesinde dinamik çizgiler ortaya çıkmaya başlar. Bu çizgilere en çok kaş arası, alın, göz kenarı ve dudak çevresinde rastlanır. Botoks uygulaması sayesinde mimik kaslarının çalışması zayıflar; böylece deride kas hareketlerinden kaynaklı olarak ortaya çıkan katlanma ve çizgilenme de azalmış olur. Bu sayede yüz kırışıklıklarından kurtulan birey, çok daha genç bir görünüme kavuşur.
Botoks ile Hiperhidrozis (Aşırı Terleme) Tedavisi
Botoks uygulaması sayesinde ter bezleri ve sinir uçları arasındaki iletim durdurulabilir; böylece ter bezleri daha az çalışmaya başlar. Özellikle de hayat kalitesini bir hayli düşüren ve kişinin öz güven kaybetmesine neden olan hiperhidrozis (aşırı terleme), botoks işlemi ile tedavi edilebilmektedir.